• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/tumradder/
  • https://twitter.com/TumradDernegi
LOGOMUZ
Genel Başkandan
 Heybet ASLANOĞLU
Genel Başkan
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği

Cevizlik Mah. Hüsreviye Sok. No.7 Günay İş Hanı K.3/40 
Bakırköy/İSTANBUL

Tel - Fax:
0 (212) 530 30 23

Gsm:
Heybet ASLANOĞLU(Başkan)
0 532 292 46 27

E-Posta:
tumradder@gmail.com



RADYOLOJİ ANDI
İŞ-BECAYİŞ İLANLARI
İŞ İLANLARI
KANAL RADYOLOJİ
HASTANELERDEKİ GİZLİ DEHŞET !!!


HASTANELERDEKİ GİZLİ DEHŞET !!!

m Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği ( TÜMRAD-DER) Ege Temsilcisi Eyüp Başaran, perofrmans sistemi nedeniyle hekimlerin hastalara gereksiz MR, BT, gibi tetkikler yazdığını açıkladı. Başaran, yetkilileri uyardı: “Hastalarımız gereksiz radyasyon alıyor”

Yaydığı radyasyon açısından 442 röntgen çekimine eşit olan Bilgisayarlı Tomografi (BT) çekiminin de İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandığını belirten Başaran, Türkiye’de BT ile ilgili hiçbir önlem alınmadığını belirtti.

RADYASYON KANSERE NEDEN OLUR

Tıp alanında kullanılan radyasyon hem insan vücudundaki organların hem de çekim yapılan ortam içerisinde havanın yapısında iyonlaşmaya (yapısına zarar verme)  neden olmaktadır. Bu iyonlaşma DNA'ya zarar verebilir hatta parçalayabilir. DNA'nın zarar görmesi ise hücrelerin ölümüne veya kalıtsal bozukluğa neden olmaktadır. Bunun sonucunda DNA'sının yapısının bozulması ile kansere yol açabilir. Dolayısıyla radyasyon baş ağrısından halsizliğe hatta kansere kadar birçok zararı bulunmaktadır.

ETKİLERİ 30 YIL SONRA ORTAYA ÇIKAR

Her miktar ve dozda radyasyonun mutlak zararları vardır. Radyoloji gibi alanlarda oluşan radyasyon miktarı küçük dozlarda olsa da etkileri uzun yıllar sonra ortaya çıkmaktadır.

RADYASYON TIPDA NEDEN KULLANILIYOR?

Radyasyon yayan kaynaklar (röntgen, tomografi, mamografi v.s.) hekimlerimizin göremediği doku ve iç organlarımızı zaman kaybetmeksizin görüntüleyebilecek sistemlerdir. Hekimlerin büyük şüphe duydukları durumlarda ya da kırık çıkık gibi müdahaleyi doğru gerektiren durumlarda radyasyonun zararlarını göz ardı etmesi kaçınılmazdır. Bunu bir kar-zarar dengesi olarak düşünülmelidir. Yani eğer kar’ımız fazla olacaksa bir miktar zarar (radyasyon) düşünülebilir.

RADYASYON NERELERDE KULLANILIYOR

Bilgisayarlı tomografi (BT) , mamografi, skopi, anjiyo, floroskopi, diş, nükleer tıp ve radyoterapi gibi alanlarda kullanılmaktadır.

PERFORMANS SİSTEMİNDEKİ TEHLİKE

Performans sisteminin gelmesiyle birlikte hekimler Röntgen, Tomografi, mamografi MR gibi istemlerde tetkik başına performans almaktadırlar. Hastalıkların atlanmaması ve dikkate alınır muayeneler yapılması için kurulmuş olan bu sistem maalesef hekimlerimiz tarafından suistimal edilmeye açıktır. Performans sisteminin gelmesiyle birlikte radyoloji tetkiklerinde gözle görülür inanılmaz bir artış görülmektedir. Kar-zarar dengesine bakılmaksızın tetkikler istenmekte ve hastalarımız gereksiz radyasyon almaktadır.

BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ'DEKİ DEHŞET

Osteoporoz, kalp rahatsızlığı, damar tıkanıklığı ve diyabet gibi hastalıkları önceden tespit edebildiği için sağlık taramalarında büyük sıklıkla kullanılan tomografide çekim sırasında yayılan ve vücuda nüfuz eden radyasyon oranı çok yüksektir. Bir tomografi çekiminde ortalama 442 röntgen çekilmiş kadar radyasyon verilmektedir. Başka bir deyişle bir tek tomografi çekimi, röntgen çekiminden 400 kat fazla radyasyon içermektedir.

İNGİLDERE BT'Yİ 5 YIL ÖNCE YASAKLADI

Sağlık Bakanlığı 2009 yılında rutin tarama amacıyla yapılan incelemelerde tomografi çektirilmesine yasak getirdi. Tomografinin çekimi için çok geçerli şartların belirtilmesi gerekmektedir. Hastalar tomografi çektirme iznini alabilmek için heyetten geçiyor. Heyette yer alan hekimler çok gerekli görürse çekim yapılıyor.

ARAŞTIRMALAR NE DİYOR

2009 sonunda California Üniversitesi’nde görevli Prof. Rebecca Smith-Bindman’ın 1119 kişiyi inceleyerek yürüttüğü araştırmada tek bir tomografinin 442 göğüs röntgenine ve 74 mamografiye (meme röntgeni) eş oranda radyasyon yaydığı ortaya çıkmıştır.

Türkiye’deki Sağlık Turizmi

Kendi ülkelerinde bu tür tetkikleri yaptıramayanlar tatil amaçlı geldikleri Türkiye’de bu tetkikleri yaptırmaktadır. Turizm bölgelerindeki sağlık kuruluşlarında da radyolojik tetkiklerinde büyük bir artış görülmektedir

DOKTORLAR BİLİNÇSİZCE RADYOLOJİK TETKİK İSTİYOR

Performans sistemiyle gelmesi hekimlerimizin radyasyon bilinçsizliğini adeta gözler önüne sermiştir.Yapılan tetkikler son yıllarda inanılmaz bir artış göstermiştir.Gerçekten gerekli olup olmadığı düşünülmeksizin hastaların büyük bir kısmından tetkik istenmekte ve gereksiz radyasyon verilmektedir. Bir çok hekim dahi çekim yapılan odalara kontrolsüz girmektedir. Yapılan anketler sonrası hekimlerin yarısından fazlasının radyasyonun zararlarına inanmadığı ortaya görülmüştür.


RADYOLOJİ TENKİSYENLERİ

Mesleği icra eden ×Radyoloji teknisyenleri ve teknikerlerinin çalışma saatleri 5 saatten 7 saate çıkarılmış, tetkik sayılarındaki inanılmaz artış ve performans sistemiyle birlikte, son zamanlarda emekli olan radyoloji teknisyenlerindeki sağlık problemlerinde de maalesef artış görülmektedir. Hastaya her x ışınlarının yani radyasyonun verilmesi kansere davetiyedir ve bu radyasyona hasta ile birlikte teknisyen defalarca maruz kalmaktadır. Bunlar vücutta kalıcı olduğu için yok edilemez. “Bugün ayağım ağrıyor” şikayeti ile hastaneye başvuran bir hastaya dahi gereksiz onlarca röntgen ve tomografi çekiliyor. Hiç şikayeti olmayan bir kişi, teşhis edelim denerek röntgene veya tomografiye sokulamamalıdır.

Radyoloji teknisyenleri ve teknikerleri de radyasyon konusunda ve radyasyondan korunma konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Radyasyon uygulama yetkisine sahip meslek mensuplarının radyasyon güvenlik ilkelerini çok iyi bilmesi ve uygulaması gerekmektedir.

Derneğimiz Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) başta meslek mensupları olmak üzere toplum bireylerine radyasyon konusunda bilinçlendirme ve farkındalık yaratma çalışmaları mevcuttur. Ancak bu çalışmaların Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurumsallaştırılarak, öncelikle tüm sağlık personeline daha sonrada topluma yönelik eğitim seminerleri ve kamu spotları ile bilinçlendirme hareketine katkı sağlamalıdır.

MEDYA SAĞLIK

  
6386 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın