• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/tumradder/
  • https://twitter.com/TumradDernegi
LOGOMUZ
Genel Başkandan
 Heybet ASLANOĞLU
Genel Başkan
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği

Cevizlik Mah. Hüsreviye Sok. No.7 Günay İş Hanı K.3/40 
Bakırköy/İSTANBUL

Tel - Fax:
0 (212) 530 30 23

Gsm:
Heybet ASLANOĞLU(Başkan)
0 532 292 46 27

E-Posta:
tumradder@gmail.com



RADYOLOJİ ANDI
İŞ-BECAYİŞ İLANLARI
İŞ İLANLARI
KANAL RADYOLOJİ
RADYOLOJİ ÇALIŞANLARI SORUNLARI TBMM GÜNDEMİNDE.
Radyoloji Çalışanlarının Sorunları İçin TBMM’de Sağlık Bakanlığı’na Soru Önergesi Verildi.

CHP Kırşehir Milletvekil ve Dilekçe Komisyonu üyesi olan Metin İlhan, Radyasyon ile çalışan Radyolog, Radyoloji teknisyenleri/teknikerlerinin sorunları için TBMM’de Sağlık Bakanlığı’na soru önergesi verdi…

CHP’nin aynı zaman Doktor Milletvekili olan Metin İlhan, Radyoloji teknisyenleri/teknikerlerinin sorunları için Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya soru önergesi verdi.

Dr Metin İlhan, Sağlık Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde şu sözlere yer verdi;

“Görevi gereği iyonlaştırıcı radyasyon kaynakları ile çalışan sağlık personellerinin çalışma şartları ve özlük haklarına ilişkin sorunlar yıllardır süre gelmekte, pek çok kez gerek kamuoyunda yer almasına gerekse yasama faaliyetleri çerçevesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşınmasına rağmen halen çözüm beklemektedir.

Radyasyon ile çalışan Radyolog, Radyoloji teknisyenleri/teknikerleri ve diğer sağlık personellerinin en önemli sorunlarının başında mesleki sorunlar gelmektedir. Radyasyon alanında çalışan sağlık personeli, personel eksikliği nedeniyle 3153 sayılı Kanun’da belirtilen haftalık 35 saatin üzerinde çalışmak zorunda kalıyor.

Radyoloji, Koroner anjiyo, Nükleer Tıp ve Radyoterapi gibi bölümler yapılan işlemler özü itibariyle x-ışını, gama ışını gibi zararlı ışınların kullanılarak teşhis ve tedavinin yapıldığı alanlardır. Bu alanlarda yeterli güvenlik önlemleri alınmadığı takdirde hastalar için olduğu kadar çalışanlar için de radyasyon kaynaklı ciddi risk ve tehlike arz eden özellikli birimlerdir. Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye Yönetmeliğinde özellikli ve riskli birimler sıralanırken “Ameliyathane, yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, acil servis-poliklinik, kapalı psikiyatri servisleri, AMATEM, çocuk izleme merkezleri, organ ve doku nakli ve kemik iliği nakil üniteleridir” denilmektedir. Oysa Radyoloji, Koroner Anjiyo, Nükleer Tıp ve Radyoterapi gibi ağır ve tehlikeli işler sınıfında yer alan bu birimlerde çalışan sağlık personelinin döner sermaye hesaplamaları riskli birim üzerinde hesaplanmamaktadır. Bu birimlerin kapsam dışında tutulması radyasyon çalışanlarının özlük ve ekonomik hakları açısından çok önemli bir kayıp olmasına sebep olmaktadır. Bu alanda tutulan nöbetlerin %50 artırımlı ödenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda;

SORULAR

1) Radyoloji, Koroner Anjiyo, Nükleer Tıp ve Radyoterapi gibi ağır ve tehlikeli işler olarak kabul edilen bu birimlerde çalışan sağlık personelinin döner sermaye ödemelerinin riskli ve özellikli birim ödenmesi konusunda bir iyileştirme yapmayı ve mesai dışı nöbet ücretlerinin yüzde 50 artırımlı olarak ödenmesi planlanmakta mıdır?

2) Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurumlarında kaç radyoloji teknisyeni/teknikeri çalışmaktadır? 12.12.2018’de yayımlanan PDC cetveline göre kaç radyoloji teknisyeni ihtiyacı bulunmaktadır? 2019-2020 yıllarında bu ihtiyacın tamamının giderilmesi için bir çalışmanız mevcut mudur?

3) Radyoloji teknikeri yetiştiren SHMYO tıbbi görüntüleme sayısı 79 üniversitede 81 bölümdür. Her yıl ortalama 6500 radyoloji teknikeri mezun olmaktadır. Mevcut okulların sayısında ve kontenjanında bir sınırlama yapılması planlanmakta mıdır? Ön lisans düzeyinde verilen eğitimin lisans düzeyine çıkarılması ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?

4) Radyolojide gereksiz tetkikler önemli bir yer tutmaktadır? Tanıya hiçbir katkı sağlamayan gereksiz tetkiklerin önlenmesine ilişkin bir çalışmanız mevcut mudur?

5) Radyasyon koruyucu ekipmanlar (Kurşun önlük, tiroit koruyucu, gonad koruyucu vb.) ürünlerin merdiven altı üretildiği iddiasına ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır? Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere bu ürünler satılmış mıdır? Standartlara göre üretim yapmayan kaç firmaya hangi işlemler yapılmıştır?

6) Türkiye’de kanser tanısı konulmuş kaç radyoloji teknisyeni/teknikeri bulunmaktadır? Hangi kanser tanıları konulmuştur? Bu konuda bakanlığınızda bir envanter mevcut mudur?

7) Radyoloji büyük bir oranda hizmet alımı yoluyla taşerona devredilmiştir. Radyolojide tetkik ve rapor kalitesini önemli ölçüde azaltan, tetkik yoğunluğunu arttıran ve ucuza çalıştırma nedeniyle emek sömürüsüne açık olan hizmet alımı yöntemine son vermek planlanmakta mıdır?“

Metin İlhan Kimdir ?
CHP Milletvekili ve Dilekçe Komisyonu üyesi olan Metin İlhan Kırşehir’den 27. Dönem Milletvekili seçilmiştir. 1970 Kırşehir doğumlu olan İlhan, İlk ve ortaöğretimini Kırşehir’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden 1995 yılında mezun olduktan sonra doktorluğa başladı. 2009 yılında Mucur Devlet Hastanesi, ardından da Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Soru önegesinin hazırlanmasında derneğimiz TÜMRAD-DER'in  görüşlerini alan ve bunları soru önergesine yansıtan Sayın Metin İLHAN'a teşekkür ederiz.

  
2504 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın