• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/tumradder/
  • https://twitter.com/TumradDernegi
LOGOMUZ
Genel Başkandan
 Heybet ASLANOĞLU
Genel Başkan
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği

Cevizlik Mah. Hüsreviye Sok. No.7 Günay İş Hanı K.3/40 
Bakırköy/İSTANBUL

Tel - Fax:
0 (212) 530 30 23

Gsm:
Heybet ASLANOĞLU(Başkan)
0 532 292 46 27

E-Posta:
tumradder@gmail.com



RADYOLOJİ ANDI
İŞ-BECAYİŞ İLANLARI
İŞ İLANLARI
KANAL RADYOLOJİ
ŞUA İZİNLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA ve BAKANLIĞA VERDİĞİMİZ GÖRÜŞ
ŞUA İZİNLERİ HAKKINDA AÇIKLAMA...

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile 25 Haziran 2021 tarihinde Radyoloji Nizamnamesi yürürlükten kaldırılmıştır.  Kaldırılan nizamnamenin yerine konulmak üzere Sağlık Bakanlığı'nda bir yönetmelik üzerinde çalışılmaktadır.  Üzerinde çalışılan yönetmelik taslağında ŞUA izinleri ile ilgili bölümü aşağıdaki gibidir. 



Taslakta öngörülen 6 Msv dozu aşması halinde merkez sorumlusu (hastane yöneticisi) tarafında şua izni verilip verilmeyeceği, ne zaman ve kaç gün şua izni kullanacağı ifade edilmektedir. 

TÜMRAD-DER olarak Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde de ifade ettiğimiz gibi KESİNLİKLE bu haliyle ONAYLAMAYACAĞIMIZI ilettik. Gerekçelerini yazılı olarak Sağlık Bakanlığı'na ileteceğiz. 

TASLAKLA İLGİLİ AÇIKLAMALARIMIZ

Bu düzenleme ne biz radyasyon çalışanlarını korumak için çıkarılmıştır. Nede toplum sağlığını önceleyen bir düzenlemedir. Bu düzenlemenin özellikle Özel Hastane lobileri, Taşeron firma lobileri ve Şehir hastanesi lobilerinin ihtiyaçlarına göre kaleme alınmış bir metindir.

Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri olarak bu şekilde yapılacak mevzuat değişikliğine kesinlikle onay vermiyoruz. Radyoloji çalışanları ile birlikte , nükleer tıp, radyoterapi ve sağlık fizikçileri olarak yaklaşık 60 bin sağlık çalışanının kanunla düzenlenmiş haklarından olan ŞUA izinleri, fiili hizmet  ve çalışma süreleri gibi haklarımızı geriye götürecek, kısıtlayacak veya ortadan kaldıracak bu ben yaptım oldu bitti anlayışını doğru bulmuyoruz.Bu haliyle yayımlanması halinde  dernek olarak  meşru her zeminde fiili ve hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz.

Meslektaşlarımızın sağlığını tehlikeye atacak ileride kanser dahil birçok hastalığı sebep olacak bu yanlış uygulamaların DESTEKÇİSİ ve tarafı olmayacağız. Sağlığımız her şeyden önce gelir. SAĞLIĞIMIZ DOZ PAZARLIĞINA ALET EDİLEMEZ.

Dernek olarak kesinlikle 3 olsun 5 olsun gibi  doz pazarlığına girmeyeceğiz. Radyoloji 6'dan çok daha büyüktür. Mevcut haklarımız aynen korunsun İSTİYORUZ.

Radyasyon çalışanlarının sağlığını etkileyen böylesine önemli bir mevzu merkez sorumlusu olarak ifade edilen hastane yöneticisinin insafına terk edilemez. Mevcut taslağa göre hastane yönetici 6 mSV doz aşılsa bile ŞUA izni vermeyebilir. Ya da 30 gün değil bir hafta, 2 hafta gibi 30 günden daha az süre izne çıkarabilir ve izne çıkma zamanı başhekimlikçe belirlenecektir. Yani 6 mSV doz aşılsa bile başhekim uygun görmez ise şua izni yine kullanılamayacaktır.

Buradan başta yetkili sendika olmak üzere sağlık alanındaki tüm sendikalara ve meslek örgütlerine sesleniyoruz. Artık ses yükseltme zamanıdır. Olup bitenlere sessiz kalmak sizlerinde bu vebale ortak olmanız demektir. Bizler olup bitenlere seyirci KALMIYORUZ-KALMAYACAĞIZ da. Ama seyirci kalanları da çok iyi gördüğümüzü hatırlatmak istiyoruz.

SONUÇ olarak kesinlikle sağlımızla oynanmasına İZİN VERMEYECEĞİZ. Bununla ilgili her türlü zeminde meşru haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Başka bir yol bulunmaz ise  Gerekirse radyoloji teknisyenleri ve teknikerleri olarak Ailelerimizle birlikle çocuklarımızla birlikte sonuna kadar DİRENECEĞİZ.

 SAĞLIK BAKANLIĞINA ŞUA İZİNLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİMİZİ İLETTİK.

ŞUA İZİNLERİ VE YÖNETMELİKLE İLGİLİ BAKINLIĞA VERDİĞİMİZ GÖRÜŞ YAZIMIZ>>>

DERNEĞİMİZİN 6-7 Temmuz 2021 ANKARA TEMASLARI





SIK SORULAN SORULAR


1) ŞUA İZİNLERİ KALDIRILDI MI? 
ŞUA izinleri henüz kaldırılmadı. Radyoloji nizamnamesi kaldırıldı ancak ŞUA izinleri ile ilgili 657 Kanunun 103. maddesinde ŞUA izinleri ile ilgili düzenleme olduğu için özellikle kamu çalışanları için hiçbir kısıtlama şuan için yok.  Özel sağlık kuruluşlarında çalışanlar şua izni kullanımı ile ilgili çalıştıkları kuruma yazılı başvuruda bulunarak ŞUA izni talebinde bulunabilirler. İş kanununda ŞUA izni ile ilgili bir düzenleme olmadığından 657 Sayılı Kanunun 103 maddesine göre ŞUA izni kullanabilirler.  Bu konuda ihtiyaç olması halinde üyelerimize hukuki destek sağlanacaktır.
ŞUA izinlerini düzenleyecek olan bu yönetmelik bu haliyle gerçekleşirse 6 mSv dozu aşmaları halinde ancak şua iznine çıkabileceklerdir.  Kağıt üzerinde kaldırılmamış olsa da fiilen kimse bu dozları aşamayacağı için kaldırılmış olacaktır.

2) ŞUA İZNİ NE ZAMAN KALDIRILACAK?
Sağlık Bakanlığının üzerinde çalıştığı yönetmelik yasalaşması halinde öngörülen doz sınırı aşılmadığı sürece ŞUA kullanılamayacaktır.  6 mSv dozu aşanlar ise başhekimliğin onayı ile ne zaman kullanacağı ve süresi  belirlenecektir. Yani ŞUA izni 30 günden daha az süre olacaktır. Başhekimlikçe bir hafta, 15 gün  şeklinde  karar verilebilecek. Kısaca doz sınırını aşmanız halinde bile başhekimlikçe uygun görülmezse izin kullanamayacaksınız.

3) ŞUA İZNİ HAK EDİP KULLANAMAYANLAR NASIL ETKİLENECEK?
Mevcut durumda şua iznini hak ettiği halde izin kullanmamış olanların bu yıl için bir hak kaybı söz konusu olmayacaktır.
  
3475 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın